Ga naar hoofdinhoud
Werk: vroeger en nu door Sharon Scheeper Loopbaancoach

Werk: vroeger en nu

Na 40 dienstjaren bij zijn werkgever raakte Jan zijn baan kwijt. Jan is geen uitzondering, het kan jou ook gebeuren, en dan? Ben je hierop voorbereid? En heb je nu al een leuke baan of werk je vooral voor het geld?

Jan werkte al sinds 1978 bij zijn werkgever en is meegegroeid. Hij heeft flink carrière gemaakt en verschillende leuke functies gehad. De laatste jaren was hij niet meer zo blij met zijn werk, maar hij dacht: “Ach, het zal mijn tijd wel duren”. Ineens kwam daar echter de zoveelste reorganisatie en raakte hij tot grote ontsteltenis na 40 jaar zijn baan kwijt. Na alles wat hij voor zijn werkgever had betekend, lieten ze hem nu zwaar in de steek. Hoe kon dat nou gebeuren en wat nu?

Financiën

Net als voor Jan is voor veel mensen werk vooral een noodzaak, een middel om brood op de plank te krijgen. Loon is de belangrijkste drijfveer en je streeft naar zoveel mogelijk zekerheid daarin. De aard van de arbeid is dan vaak een stuk minder belangrijk. De kwaliteit van leven haal je uit je vrije tijd en niet uit je werk.

Risico

Gevaar van deze benadering van werk is dat je steeds meer vervreemd kan raken van jezelf en van je eigen mogelijkheden, behoeften en verlangens. Je bent gewend om loyaal te zijn aan je werkgever en past je aan aan datgene wat van je verwacht wordt. De vraag is echter of je hier zelf nog echt blij van wordt? Wie ben jij en wat wil jij? En kun je van een werkgever verwachten dat hij ook echt loyaal is naar jou?

Verandering

De laatste jaren zien we grote veranderingen op werkgebied. Je hele loopbaan bij dezelfde werkgever werken wordt steeds uitzonderlijker. Banen veranderen en werkgevers stellen andere eisen aan hun werknemers. Duurzame inzetbaarheid wordt steeds belangrijker, want het zou zomaar kunnen zijn dat jouw baan over een aantal jaren niet meer bestaat. En wat dan? Ben je daarop voorbereid? Of beland je net als Jan in een negatieve spiraal als je erachter komt dat je op je 60e na 40 jaar dienstverband, toch nog je baan kwijtraakt?

Actie

In plaats van afwachten, kun je nu al in beweging komen. Door jezelf beter te leren kennen en te ontdekken wat de kracht is van jouw talenten, kun je deze veel beter inzetten in je werk. Als je meer inzicht krijgt in wat je energie geeft en wat je (te veel) energie kost, kun je jouw werk hierop afstemmen. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je op zoek moet naar een andere baan. Nee, ook in je huidige baan valt vaak al een heleboel winst te behalen. Bovendien heb je de tijd mee. Gezien de krappe arbeidsmarkt investeren werkgevers steeds meer in hun werknemers. Er komt meer vrijheid, ruimte en budget voor persoonlijke ontwikkeling dus waarom zou je dat niet gebruiken?

En Jan?

Met Jan is het trouwens helemaal goed gekomen. Na een lastige periode met veel sollicitaties en afwijzingen, heeft hij weer een baan gevonden bij een administratiekantoor. Hij gaat iedere dag fluitend naar zijn werk en heeft weer energie voor 10. Achteraf heeft hij spijt dat hij niet eerder in actie is gekomen…

Reviews

Wat klanten vinden

“Sharon creëert een prettige, vertrouwde omgeving. Sharon heeft mij door verschillende oefeningen, maar met name de juiste vraagstellingen heel fijn op weg geholpen. Door haar inspanningen heb ik een goede, gedegen keuze kunnen maken voor mijn volgende stap.”

 

 

Rodger Buijs (Projectmanager)

“Sharon heeft mij goed geholpen bij mijn heroriëntatie op de arbeidsmarkt. Zij heeft niet alleen oog voor de theoretische kant, maar vooral ook voor de praktische kant. Denk hierbij aan LinkedIn. Waar andere coaches stoppen, zet zij juist dat stapje extra. Een warme vrouw en fijne sparringpartner!”

 

 

Wouter Pieters (Medewerker douane)

“Heel fijn om met de hulp van Sharon op onderzoek te gaan naar werk dat bij me past. Niet alleen maar praten, maar ook doen! De spellen geven op een ontspannen wijze informatie en inzichten. Er is ruimte voor eigen invulling en ik voel dat het mijn proces is. Er is geen goed of fout. Loopbaancoaching gaat niet alleen over je werk. Ik heb ook erg veel over mijzelf geleerd!”

 

 

Kitty Effing (Lerares basisonderwijs)

“Ik moet mijzelf aan een potentiële werkgever presenteren: wie ik ben, waar ik voor sta en waar ik naartoe wil. Dankzij de hulp van Sharon ben ik in staat om op die vragen antwoord te geven! Ik ben in dit traject zoveel gegroeid en over mezelf te weten gekomen, dat ik nu veel beter weet wat wel/niet bij mij past en waar ik voor sta.”

Mariëlle van der Klink (Customer supportmanager)

“Sharon heeft mij door een prettig loopbaancoachingstraject geleid met veel leuke en leerzame oefeningen, en aandacht voor de persoon. Ze is rustig en vriendelijk tijdens de gesprekken en helpt je om meer inzicht te krijgen in jezelf. Ook de huiswerkopdrachten zitten goed in elkaar. Ik zat zelf in een moeilijke periode en zij heeft mij geholpen dat te accepteren en daar tijd voor te nemen. Ze houdt oog voor de persoon en dat vond ik erg prettig. Het traject is hervat tijdens Corona maar ook op afstand was Sharon goed in staat mij te helpen en was het contact erg prettig. Inmiddels heb ik ook de stap genomen naar een andere baan en ben daar erg blij mee.”

 

 

Marjolein (Advocaat)

Sharon Loopbaancoach

Contact

KVK: 70794782

Wil je vrijblijvend kennis maken?

Neem contact op