Skip to content
Werk: vroeger en nu door Sharon Scheeper Loopbaancoach

Werk: vroeger en nu

Na 40 dienstjaren bij zijn werkgever raakte Jan zijn baan kwijt. Jan is geen uitzondering, het kan jou ook gebeuren, en dan? Ben je hierop voorbereid? En heb je nu al een leuke baan of werk je vooral voor het geld?

Jan werkte al sinds 1978 bij zijn werkgever en is meegegroeid. Hij heeft flink carrière gemaakt en verschillende leuke functies gehad. De laatste jaren was hij niet meer zo blij met zijn werk, maar hij dacht: “Ach, het zal mijn tijd wel duren”. Ineens kwam daar echter de zoveelste reorganisatie en raakte hij tot grote ontsteltenis na 40 jaar zijn baan kwijt. Na alles wat hij voor zijn werkgever had betekend, lieten ze hem nu zwaar in de steek. Hoe kon dat nou gebeuren en wat nu?

Financiën

Net als voor Jan is voor veel mensen werk vooral een noodzaak, een middel om brood op de plank te krijgen. Loon is de belangrijkste drijfveer en je streeft naar zoveel mogelijk zekerheid daarin. De aard van de arbeid is dan vaak een stuk minder belangrijk. De kwaliteit van leven haal je uit je vrije tijd en niet uit je werk.

Risico

Gevaar van deze benadering van werk is dat je steeds meer vervreemd kan raken van jezelf en van je eigen mogelijkheden, behoeften en verlangens. Je bent gewend om loyaal te zijn aan je werkgever en past je aan aan datgene wat van je verwacht wordt. De vraag is echter of je hier zelf nog echt blij van wordt? Wie ben jij en wat wil jij? En kun je van een werkgever verwachten dat hij ook echt loyaal is naar jou?

Verandering

De laatste jaren zien we grote veranderingen op werkgebied. Je hele loopbaan bij dezelfde werkgever werken wordt steeds uitzonderlijker. Banen veranderen en werkgevers stellen andere eisen aan hun werknemers. Duurzame inzetbaarheid wordt steeds belangrijker, want het zou zomaar kunnen zijn dat jouw baan over een aantal jaren niet meer bestaat. En wat dan? Ben je daarop voorbereid? Of beland je net als Jan in een negatieve spiraal als je erachter komt dat je op je 60e na 40 jaar dienstverband, toch nog je baan kwijtraakt?

Actie

In plaats van afwachten, kun je nu al in beweging komen. Door jezelf beter te leren kennen en te ontdekken wat de kracht is van jouw talenten, kun je deze veel beter inzetten in je werk. Als je meer inzicht krijgt in wat je energie geeft en wat je (te veel) energie kost, kun je jouw werk hierop afstemmen. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je op zoek moet naar een andere baan. Nee, ook in je huidige baan valt vaak al een heleboel winst te behalen. Bovendien heb je de tijd mee. Gezien de krappe arbeidsmarkt investeren werkgevers steeds meer in hun werknemers. Er komt meer vrijheid, ruimte en budget voor persoonlijke ontwikkeling dus waarom zou je dat niet gebruiken?

En Jan?

Met Jan is het trouwens helemaal goed gekomen. Na een lastige periode met veel sollicitaties en afwijzingen, heeft hij weer een baan gevonden bij een administratiekantoor. Hij gaat iedere dag fluitend naar zijn werk en heeft weer energie voor 10. Achteraf heeft hij spijt dat hij niet eerder in actie is gekomen…

Reviews

Wat klanten vinden

”Sharon heb ik leren kennen als een professional die mij zeer goed heeft geholpen in het coachingstraject. Zij zorgt met haar professionele blik ervoor dat je kritisch naar je eigen loopbaan kunt kijken. Samen hebben we dit proces tot een mooi einde kunnen brengen. Mocht je twijfels hebben bij je huidige baan of niet goed weten waar je naartoe wilt, kan ik Sharon van harte aanbevelen. Ik ben zeer blij met het eindresultaat wat we hebben bereikt.”

 

 

Nadia Kuipers (HR-adviseur)

“Sharon creëert een prettige, vertrouwde omgeving. Sharon heeft mij door verschillende oefeningen, maar met name de juiste vraagstellingen heel fijn op weg geholpen. Door haar inspanningen heb ik een goede, gedegen keuze kunnen maken voor mijn volgende stap.”

 

 

Rodger Buijs (Projectmanager)

“Sharon heeft mij uitstekend geholpen in mijn zoektocht naar een passende baan. Interactieve sessies met passende werkvormen en huiswerkopdrachten hebben mij uiteindelijk de gewenste inzichten gegeven. Het loopbaantraject heeft mij een mooie uitkomst opgeleverd. Sharon is eerlijk, denkt mee en heeft een goed netwerk. Kortom echt een aanrader als je op zoek bent naar een kundige en spontane loopbaancoach.”

 

Imke (Veiligheidskundige)

“Sharon heeft mij goed geholpen bij mijn heroriëntatie op de arbeidsmarkt. Zij heeft niet alleen oog voor de theoretische kant, maar vooral ook voor de praktische kant. Denk hierbij aan LinkedIn. Waar andere coaches stoppen, zet zij juist dat stapje extra. Een warme vrouw en fijne sparringpartner!”

 

 

Wouter Pieters (Medewerker douane)

“Ik heb een heel leuk en inspirerend traject gevolgd bij Sharon. Ze wist mij met interessante oefeningen uit mijn comfort zone te halen/denken. Dit kwam het gehele traject ten goede. Hierdoor heb ik veel geleerd over mijzelf, over wat ik echt wil en wat mij gelukkig maakt. Ik heb door het traject een goede en bewuste keuze kunnen maken voor mijn volgende stap in mijn werk carrière.”

Sander Schut (Salesmanager)

Sharon Loopbaancoach

Contact

KVK: 70794782

Wil je vrijblijvend kennis maken?

Neem contact op