Skip to content
Blog irritante collega

Wat je kunt leren van die persoon waar je zo'n hekel aan hebt...

Je kent vast wel een collega waar jij je enorm aan stoort, waar je misschien zelfs wel een hekel aan hebt. Wat er ook gebeurt, zoals diegene wil jij nooit worden.

Maar wist je dat je stiekem best wel veel van diegene kunt leren?!

Irritatie

Zelf kon ik nooit zo goed overweg met Sandra (fictieve naam), vroeger een collega van mij. Een rustige dame, een jaar of 15 ouder dan ik met veel ervaring, maar weinig pit. Ik vond haar enorm passief, liever lui dan moe. Op de werkvloer wachtte ze gewoon af wat er gebeurde en in overleggen ging ze letterlijk en figuurlijk achterover zitten, pffff. Ze nam nooit initiatieven en dat irriteerde me mateloos. Ik werd af en toe helemaal gek van haar en vroeg me af waar haar ‘aan’-knop zat. Het leek wel alsof alles altijd van mij moest komen, grrrr. Als ik niks zou doen, zou er helemaal niks meer gebeuren.

Afzetten

Zoals Sandra wilde ik zeker nooit worden, dus zette ik me tegen haar af. En ja hoor, daar ging ik, nog meer in de actiestand, nog harder rennen dan ik al deed en nog meer doordrammen. En ondertussen maar mopperen, wat de samenwerking natuurlijk niet echt ten goede kwam. Als mensen zeiden dat ik juist wel wat van haar kon leren, vroeg ik me af of ze soms gek waren geworden. Zo wilde ik echt niet zijn.

Kwaliteit

Toch hadden ze achteraf gezien wel een punt. Het gedrag wat Sandra liet zien, is een doorgeslagen kwaliteit. Iets te veel doen van waar je goed in bent, waardoor je in je valkuil belandt. Sandra was erg geduldig, maar als ze dit geduld te veel inzette liep ze het gevaar om passief te worden. Die passiviteit die wilde ik niet, maar dat geduld wat er eigenlijk onder zat, zou ik wel goed kunnen gebruiken.

Leerpunt

Een van mijn kwaliteiten is dat ik daadkrachtig ben. Als ik dat te veel inzet, loop ik het gevaar om in mijn valkuil te belanden en drammerig te worden. Als ik mijn daadkracht echter combineer met geduld, de kwaliteit van Sandra, kan ik dat voorkomen. Wat vaker een beetje achterover leunen, zou me geen kwaad doen.

Achteraf gezien besef ik dat ik veel van Sandra had kunnen leren. Haar gedrag, maar dan iets minder sterk, was precies hetgeen dat ik goed zou kunnen gebruiken. Als ik me dat eerder had gerealiseerd zou onze samenwerking heel anders verlopen zijn.

Conclusie

Mocht jij iets willen leren van degene waar je zo’n hekel aan hebt, bedenk dan eens dat dit doorgeslagen gedrag is waar een kwaliteit onder zit. Als je ontdekt hebt wat dat is, zul je beseffen dat dit gedrag is dat jij zelf meer mag laten zien, jouw uitdaging dus. En hoe mooi is het als je dat kunt leren van degene waar je zo’n hekel aan hebt?!

Reviews

Wat klanten vinden

”Sharon heb ik leren kennen als een professional die mij zeer goed heeft geholpen in het coachingstraject. Zij zorgt met haar professionele blik ervoor dat je kritisch naar je eigen loopbaan kunt kijken. Samen hebben we dit proces tot een mooi einde kunnen brengen. Mocht je twijfels hebben bij je huidige baan of niet goed weten waar je naartoe wilt, kan ik Sharon van harte aanbevelen. Ik ben zeer blij met het eindresultaat wat we hebben bereikt.”

 

 

Nadia Kuipers (HR-adviseur)

“Sharon heeft mij door een prettig loopbaancoachingstraject geleid met veel leuke en leerzame oefeningen, en aandacht voor de persoon. Ze is rustig en vriendelijk tijdens de gesprekken en helpt je om meer inzicht te krijgen in jezelf. Ook de huiswerkopdrachten zitten goed in elkaar. Ik zat zelf in een moeilijke periode en zij heeft mij geholpen dat te accepteren en daar tijd voor te nemen. Ze houdt oog voor de persoon en dat vond ik erg prettig. Het traject is hervat tijdens Corona maar ook op afstand was Sharon goed in staat mij te helpen en was het contact erg prettig. Inmiddels heb ik ook de stap genomen naar een andere baan en ben daar erg blij mee.”

 

 

Marjolein (Advocaat)

“Ik ben heel blij met het loopbaantraject wat ik bij Sharon heb gevolgd. Het was zeer leerzaam en fijn! Dankzij haar ben ik tot inzichten gekomen die mij geholpen hebben in het vinden van mijzelf en een leuke passende baan. Dit door de creatieve aanpak en de vertrouwende omgeving!”

 

 

Paulien Pothoff (Regiomanager)

“Ik heb een heel leuk en inspirerend traject gevolgd bij Sharon. Ze wist mij met interessante oefeningen uit mijn comfort zone te halen/denken. Dit kwam het gehele traject ten goede. Hierdoor heb ik veel geleerd over mijzelf, over wat ik echt wil en wat mij gelukkig maakt. Ik heb door het traject een goede en bewuste keuze kunnen maken voor mijn volgende stap in mijn werk carrière.”

Sander Schut (Salesmanager)

“Sharon heeft mij goed geholpen bij het stroomlijnen van mijn gedachten over een carrièreswitch. Ik kwam er zelf niet meer uit, maar zij zag precies wat er aan de hand was. Ze is een zeer prettige en ervaren coach, vriendelijk en geïnteresseerd. Door haar hulp heb ik eindelijk knopen kunnen doorhakken.”

Koen (ZZP-er)

Sharon Loopbaancoach

Contact

KVK: 70794782

Wil je vrijblijvend kennis maken?

Neem contact op